Et mørkt øl fra dypet

Dypt inne i kullfjellene på Svalbard modnes en flytende skatt på eikefat, ulikt alt annet øl fra Svalbard Bryggeri.

Utenfor gruva, på himmelen over Longyearbyen, sprer ildkula sine forsiktige stråler over det golde, øde landskapet. Døgnet rundt. Her regjerer midnattsola fra april til august, og bringer varsomt liv til alt som har ligget nedfrosset gjennom den polare vinternatta. En mild sommervind stryker forsiktig nedover Adventdalen og tiner det øverste laget av permafrosten slik at rødsildren kan spre sine lilla kronblad utover fjellsiden. Her ved kanten av Nordpolen er sola knapt kjennbar i kinnene, selv midt på sommeren.

Modning med historisk sus

Dypt inne i gruvegangene er det kaldt og tørt. Mens temperaturen ute trekker seg opp mot 10 grader om sommeren og ned mot bitende minus 30 grader om vinteren, holder temperaturen her inne, midt i permafrosten, seg alltid stabil rett over frysepunktet. Her er mørkt totalt og altoppslukende. Bare små lysstriper fra gruvehjelmene treffer de svarte kullårene langs gruvegangene, millioner av år siden planterestene så lyset sist.

En gang lå dette området mye lenger sør og var hjem for enorme sumpskoger og dinosaurer. Kontinentalplatene langsomme vandring brakte området nordover, og med enorme krefter presset den avleiringene sammen til kull. Gruvene, som har gjort Svalbard til et hjem for tusenvis av mennesker gjennom generasjoner, har sett en ny dag.

Den perfekte balansen

Dypt inne i gruvegangene står tønnene på rekke og rad. Inni dem modner en helt ny serie øl fra bryggeriet. Forholdene for modningsprosessen er perfekte. Her er det mørkt, kjølig og stabil luftfuktighet. Tønnene er laget av amerikansk eik og inneholdt en gang Bourbon whiskey. Sakte, men sikkert siver den karakteristiske aromaen ut fra tønneveggene og blander seg med vann, malt, gjær.

Med jevne mellomrom tar bryggerimester turen inn i gruva og tapper små smaksprøver fra tønnene. Modningsprosessen krever årvåkenhet. Smaken av eik og bourbon skal ikke sette for stort preg på brygget, men gi den et balansert anslag. Resultatet er helt ulik alt annet Svalbard bryggeri har laget tidligere.

Gir gruvene nytt liv

I over 100 år var Svalbard gullgruve for utvinning av kull. Allerede på 1600-tallet oppdaget hvalfangere biter av kull i elveleiene og skjønte at dette iskalde område – ved kanten av polisen – bar på en kjærkommen og høyt skattet energikilde for privatboliger og industri. Da de første kullgruvene åpnet på slutten av 1800-tallet, oppsto det nærmest et gullrush på Svalbard. Det rene kullet varmet tusenvis av hjem og bidro til å sette fast på industri og velstandsutvikling i hele Norge.

En gang i tiden lå gruveinngangene på rekke og rad bortover fjellsidene på Svalbard. Nå er det bare Gruve 7 som fortsatt er i drift. Gruve 3 ned sin tradisjonelle drift for 25 år siden, og er nå blitt hjem for utviklingen en helt ny skatt; modning av øl. Den helt nye serien vil kun produseres i 4000 liter av gangen, og modnes på forskjellige typer fat for hver gang. Serien inneholder alt bryggeriet står for; å kombinere gamle håndverkstradisjoner og historiefortelling med ønsker om nye smaksopplevelser.